fbpx
ma. sep 20th, 2021

Wagenborgen – Binnenkort start een aannemer voor Staatsbosbeheer met vervolgwerkzaamheden voor de aanpak van essentaksterfte in bospercelen van het Wagenborgerbos.
Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel (vals essenvlieskelkje, Hymenoscyphus fraxineus). De schimmel verspreidt zich over grote afstanden via sporen door de lucht. Via het blad dringt de schimmel de takken binnen en van daar uit verder de boom in. De ziekte is niet te bestrijden.

Het bos bestaat voornamelijk uit es, alle zieke essen worden voor de veiligheid van omwonenden en bezoekers omgezaagd. Het aanzien van dit bos zal na de werkzaamheden aangrijpend anders zijn. Nadat de zieke essen zijn verwijderd gaan we aan de slag met de nieuwe ontwikkeling van het bos door natuurlijke verjonging of indien nodig inplant van jonge bomen om te zorgen voor een soortenrijk (gemengd en aantrekkelijk) bos voor de toekomst.

De nog vitale essen laten we staan op locaties waar ze in de toekomst geen gevaar kunnen vormen. Daarnaast sparen we zoveel mogelijk de andere aanwezige boomsoorten, de onderbegroeiing en bosranden.

Geef een reactie

error: ©112Wagenborgen.eu