wo. jun 23rd, 2021

Noord Nederland –  De politie heeft in Noord-Nederland vorig jaar 246 hennepkwekerijen opgerold. In 2019 waren dat er nog 313. De politie vermoedt dat de afname te maken heeft met het feit dat er sinds november met interventieteams gewerkt wordt. Deze teams richten zich op de aanpak van georganiseerde criminaliteit, waar ook de hennepteelt onder valt.

Met de interventieteams wil de politie in Noord-Nederland vroegtijdig ingrijpen, zodat de impact van het handelen van de henneptelers op de maatschappij groter is. ,,Het oprollen van een hennepkwekerij of drugslab dwarsboomt direct de productie van drugs maar ook de criminele organisatie erachter”, vertelt teamleider Heidi de Voogd. ,,We voorkomen daardoor ook nieuwe aanwas en verstoren de drugsmarkt. Criminelen kunnen hun machtspositie niet verder verstevigen en we pakken de impact op de omgeving direct aan. Je raakt de crimineel daarnaast daar waar het pijn doet: in de portemonnee. Een in beslag genomen hennepvoorraad loopt voor de crimineel natuurlijk flink in de papieren.”

Meld Misdaad Anoniem kreeg afgelopen jaar 4300 tips van burgers over mogelijke hennepkwekerijen. Dat is een stijging van driehonderd meldingen ten opzichte van 2019. Het aantal meldingen van een hennepkwekerijen in woningen steeg met acht procent, terwijl het aantal tips over hennepkwekerijen in bedrijven juist met zeven procent afnam. De oorzaak hiervoor ligt vermoedelijk in het feit dat veel meer mensen het afgelopen jaar thuis werkten vanwege de coronamaatregelen.

De meldingen hebben geleid tot succesvolle ontmanteling van meerdere hennepkwekerijen. ,,Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat mensen hun vermoedens over de aanwezigheid van een hennepkwekerij met ons delen”, zegt De Voogd. ,,Alle informatie is daarbij van belang. Het kan bijvoorbeeld gaan om een sterke hennepgeur, een constant zoemend of ronkend geluid of afgeplakte ramen en gordijnen die nooit opengaan.”

 

Foto: Archief – 112Wagenborgen.eu

Geef een reactie