wo. jun 23rd, 2021

 

Wagenborgen – Op vrijdag 9 maart 2018 zal in Wagenborgen de jaarlijkse herdenking plaatsvinden bij het Joodse monument op het terrein van het voormalige Psychiatrisch Ziekenhuis Groot Bronswijk. Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij het feit dat op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur vier Joodse bewoners van Groot Bronswijk werden weggehaald: Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot. Via Westerbork gingen ze op transport naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vergast.

Programma De herdenking bij het monument aan de Familie Bronsweg begint precies om 10.50 uur. Er zijn korte toespraken, er is muziek door het ensemble Moniek Bollen en kinderen van groep 5 en 6 van basisschool De Kronkelaar lezen gedichten voor. Daarna worden er bloemen bij het monument gelegd, gevolgd door een moment van stilte.

Gasten Iedereen is welkom om de herdenking bij te wonen en een kiezel of een witte bloem neer te leggen bij het monument. Onder de aanwezigen bij de herdenking zijn de Raad van Bestuur van Lentis, de burgemeester van de Gemeente Delfzijl, vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke- en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen, oud Groot-Bronswijkers, dorpsbewoners en een groot aantal genodigden zullen bij de herdenking aanwezig zijn.

Boekpresentatie en lesbrief Na de herdenking is iedereen van harte welkom in de Petruskerk aan de Hoofdweg 41. Daar zal de presentatie plaatsvinden van het boek ‘Een levend Monument – Het zwijgen verbroken; de reis van vier joodse psychiatrische patiënten van Wagenborgen naar Sobibor’. Het boek is geschreven door Rense Schuurmans en Anne Koopmans. Tijdens de presentatie zullen een aantal mensen het woord voeren. Ook wordt er een lesbrief gepresenteerd voor het basisonderwijs. Kinderen van Basisschool De Kronkelaar zullen een zelf geschreven gedicht voordragen. In de kerk is een kleine expositie ingericht van bijzondere afbeeldingen uit het boek.

Na de presentatie is er gelegenheid voor een hapje en een drankje in De Ontmoeting, het gebouw naast de kerk.

Compliment voor een Monument Het monument in Wagenborgen werd in 2006 onthuld. Sindsdien worden er jaarlijks herdenkingen gehouden. In 2016 kreeg het monument het ‘Compliment voor een Monument’, een prijs die in het leven is geroepen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie Groningen en ‘Verhalen van Groningen’.

Geef een reactie