wo. jun 23rd, 2021

 

Woldendorp – In Woldendorp werden zaterdag 10 december 2016 struikelstenen gelegd voor de slachtoffers van de naziregime.  Stuikestenen, ook wel stolpersteine genoemd, zijn herdenkingsstenen voor de slachtoffers van het naziregime, zoals Joodse mensen, homoseksuelen en politiek vervolgden.

Ze zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die elke steen persoonlijk plaatste. De stenen werden voor het huis van de slachtoffers geplaatst en zijn voorzien van hun naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum en plaats van overlijden, met bovenin de toevoeging ‘Hier woonde’. Inmiddels zijn er in 21 landen in 1.600 plaatsen al ruim 54.000 stenen gelegd. Zaterdagmiddag zijn daar in Woldendorp 6 stenen aan toegevoegd.

Aan de Burg. Garreltsweg werd een steen gelegd voor dhr. A.E. Gorter. Hij was onder andere plaatselijk commandant van de Ordedienst Binnenlandse Strijdkrachten en zamelde voedsel in voor gevangenen en onderduikers en werd op 10 april 1945 gefusilleerd in Bakkeveen.
Aan de Klapsterweg  werden stenen gelegd voor de dhr. Arent Oudgenoeg, zijn vrouw Johanna Oudgenoeg-Frenkel en hun kinderen Max, Henderika en Frouktje. Zij waren Joods. Dhr. Oudgenoeg is overleden in een werkkamp in Kosel; zijn vrouw en kinderen zijn op 2 november 1942 om het leven gebracht in Auschwitz.

Na de steenleggingen was er een besloten herdenking in de Petruskerk. In deze herdenking werden er onder andere herinneringen opgehaald aan dhr. Gorter en de fam. Oudgenoeg. Deze herinneringen zijn gebundeld in het boekje “Zij waren onze buren” waarvan de eerste exemplaren werden uitgereikt aan de families van dhr. Gorter en de fam. Oudgenoeg.

Voor informatie over de genoemde personen kunt u terecht op www.struikelstenentermunten.nl.

 

 

Foto’s: Fam. Beekhuis / 112Wagenborgen.eu

 

Geef een reactie