fbpx
ma. sep 20th, 2021

Wagenborgen – Een kippenhouder in Wagenborgen riskeert sluiting van zijn bedrijf als er niet voor 26 mei een eind komt aan de stankoverlast door zijn stallen.

Na meerdere klachten van buurt bewoners heeft de gemeente Delfzijl controles uitgevoerd. Van de kippenhouder wordt verwacht dat er binnen vijf weken tijd twee van zijn drie stallen alsnog wordt voorzien van een luchtwas-systeem.

Op donderdag 26 mei zal er opnieuw controles worden uitgevoerd. Als er dan nog niks veranderd is, zal er een dwangsom worden opgelegd van €30.000 euro per week. Volgen er binnen vijf weken nog geen maatregelen, dan riskeert de kippenhouder een hogere dwangsom of zelfs sluiting van zijn stallen onder ‘bestuursdwang’.
Volgens omwonenden is de geur niet meer te houden: ”Er hangt een scherpe mestlucht hier in de omtrek aldus omwonenden”.

De geuroverlast is begonnen toen het bedrijf vorig jaar de stallen uitbreiden naar drie.  Voor de boer kwamen de klachten ‘letterlijk uit de lucht vallen’. ,,Ik moest van de gemeente horen dat omwonenden klachten hadden over stank. Er heeft zich bij mij nooit iemand gemeld, terwijl het altijd mijn intentie was iets aan de lucht te doen. Het had alleen tijd nodig. De druk van de gemeente heeft daar niet veel aan toe- of afgedaan. Als ze me niet hadden gedwongen, was het op hetzelfde moment verholpen als nu.’’

Ook Dorpsbelangen Wagenborgen is door de klagers nooit ingeschakeld, zegt secretaris Peter Soeters. ,,Al kan ik als omwonende bevestigen dat het op sommige dagen geen pretje is. Nee, zelf heb ik nooit reden gezien het aan te kaarten. Als je op het platteland woont, weet je dat een beetje mestlucht erbij hoort. Maar ik kan me voorstellen dat anderen daar anders over denken.’’ De eigenaar is druk bezig met het voldoen van de eisen. De eindfase is in zicht en naar alle waarschijnlijkheid zullen de luchtwassers komende week worden geïnstalleerd.

 

Bron: DVHN

 

 

Geef een reactie

error: ©112Wagenborgen.eu