Luistertip! podcast Omroep MAX over psychiatrische centrum Wagenborgen

 

Wagenborgen – In de nieuwste aflevering van de Podcast: Verstilde Verhalen van Omroep MAX en NPO radio 1 werd er met Anne Koopmans en historicus René Schuurmans terug gekeken op de geschiedenis van het psychiatrisch centrum Groot Bronswijk in Wagenborgen, in de ”Podcast achter de kleinere monumenten van de Tweede Wereldoorlog”.

De aflevering is te horen via deze link

De aflevering ‘Het geheim van de psychiatrische kliniek in Wagenborgen’ gaat over de instelling Groot Bronswijk waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 800 patiënten en honderden verpleegsters zaten. De kliniek kwam ongeschonden uit de oorlog, alle patiënten overleefden wat uniek is voor een instelling waar gehandicapten, psychiatrische patiënt en andere mensen zaten ‘van de rand van de samenleving’. Vier mensen hebben het echter niet gered en werden afgevoerd naar Westerbork en later Sobibor. In de podcast ging NPO radop 1 op zoek naar antwoorden waarom juist deze, en alléén deze, 4 zijn weggevoerd.

De vier, allen naast psychiatrisch patiënt ook joods, kregen een monument op het voormalig terrein van Groot Bronswijk in Wagenborgen.

 

Andere afleveringen van Verstilde Verhalen zijn ook te vinden via: www.maxvandaag.nl/podcast/

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: