Muziekvereniging In Corpore tweede op NK

Drachten – Zaterdag 6 april vond in Drachten de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen plaats. Een ware krachtmeting tussen fanfare-orkesten uit het hele land dat jaarlijks wordt georganiseerd.

Elk orkest komt uit in haar eigen divisie en speelt een werk dat specifiek voor de betreffende divisie is vastgesteld. De uitvoeringen worden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit toonaangevende componisten, dirigenten en musici. Leuk detail is dat de jury achter een gordijn zit, zodat men niet kan zien welk orkest er speelt. Dit om tot een zo’n onbevooroordeelde beoordeling te komen.

Muziekvereniging In Corpore uit Wagenborgen deed dit jaar voor het eerst mee. Maanden van voorbereiding, onder leiding van Aline en Jan Werkman, was het gevolg. Zo was er een studiedag, waren er verschillende extra repetities georganiseerd en was er een week van tevoren in Boerakker een try-out concert georganiseerd waar verschillende orkesten, waaronder In Corpore, hun werk al voor publiek konden uitvoeren.

In Corpore komt uit in de derde divisie. Tijdens dit ONFK deden er in totaal acht orkesten uit deze divisie mee, die allen het werk Uxor Maris van Jan Bosveld zouden gaan uitvoeren. Elk orkest moest om 09.00uur in De Lawei in Drachten aanwezig zijn. Daar zou eerst een loting plaatsvinden die de volgorde van de optredens bepaalde. In Corpore zou als zesde gaan spelen, dus nog tijd om eerst nog bij de andere orkesten te gaan luisteren. Maar al snel werd het tijd om in te spelen en het podium te betreden. De spanning nam toe en na de eerste inzetten kwam het orkest los. Het werk verbeeldt het verhaal van een meermin, met verschillende delen qua sfeer, tempo, ritme en stijl. Ook was er ruimte voor verschillende solisten. Na de slotnoot zat de klus erop; nu was het nog wachten op de uitslag. In Corpore deed voor het eerst mee en het was daarom moeilijk in te schatten hoe de beoordelingen zouden uitpakken. Maar tijdens de spannende prijsuitreiking bleek dat In Corpore met 88 punten de tweede prijs had gewonnen. Een fantastisch resultaat waar de vereniging heel erg trots op mag zijn.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: