Exoskelet voor Dennie Jager flinke stap dichterbij

 

Wagenborgen – Door bijdragen van de Kiwanisclub Groningen is de definitieve verwerving van het exoskelet voor Dennie Jager uit Wagenborgen weer een flinke stap dichterbij gekomen.

Zijn Stichting Walk On heeft nog euro 36.000 nodig om te kunnen blijven voldoen aan de bruikleenovereenkomst met de leverancier van een exoskelet. Kiwanisclub Groningen heeft besloten tot een gift van 1.000 euro en door het beschikbaar stellen van een serie fotoboeken, die kunnen worden verkocht door de Stichting Walk On en opbrengsten van een appelsapproject kan dat oplopen tot zo’n 10.000 euro.

De Stichting Walk On zet zich in om het leven van dwarslaesie-patiënten te verbeteren, die aan een rolstoel gekluisterd zijn..Daardoor krijgen ze niet alleen secundaire gezondheidsproblemen aan blaas en darmen, spasticiteit, botontkalking, seksuelestoornissen, pijn, luchtwegklachten, hart- en vaatziekten, maar ook psychosociale klachten. Ze kunnen vaak niet deelnemen aan normale activiteiten als een strandwandeling of een avondje uit.

Walk On heeft als missie dat ieder mens moet kunnen deelnemen aan de maatschappij en het gevoel moet hebben er bij te horen. Dennie Jager uit Wagenborgen, die door een brommerongeluk een dwarslaesie opliep, heeft sinds enige tijd de beschikking over het zogenaamde exoskelet, een looprobot waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen lopen. Hoewel de resultaten met deze exoskeletten heel goed zijn, nemen de Nederlandse zorgverzekeraars geen genoegen met onderzoeksresultaten vanuit het buitenland, waar de gunstige resultaten voor de patiënten al wel zijn erkend. Daarom wil de Stichting Walk On een trainings- en kenniscentrum opzetten in samenwerking met Kinese Fysiotherapeuten in Appingedam. Hier zullen met medisch-wetenschappelijke onderzoeken bewijzen worden verzameld, die aan zorgverzekeraars worden verstrekt, zodat zij, ervan overtuigd dat een exoskelet als medisch hulpmiddel gezondheidswinst oplevert, tot vergoeding over kunnen gaan.

Een exoskelet is heel duur. Het kost tussen de 80.000 en 100.000 euro. Naast de aanschaf hiervan heeft het centrum ook geld nodig voor onderzoek. Walk On is in maart 2016 actief begonnen om geld in te zamelen. Sinds 14 december van 2017 is er een bruikleenovereenkomst met een leverancier.

„Kinese Fysiotherapeuten zal niet alleen tijdens dit onderzoek fungeren als trainings- en kenniscentrum, maar zal blijvend beschikbaar zijn voor dwarslaesie-patiënten om te trainen in een exoskelet en hierdoor hét trainingscentrum van Noord Nederland zijn,” aldus Bert Guns, fysiotherapeut en mede-praktijkeigenaar. Hij is al lange tijd betrokken bij Walk On, dat er niet is voor individuen, maar voor alle mensen met een dwarslaesie.

Inmiddels is al een aantal fysiotherapeuten opgeleid door Re Walk- More Than Walking. Verder zijn er contacten gelegd met student-onderzoekers en medici en zijn er onderzoeken gestart.

Het probleem is momenteel dat er voor juni van dit jaar nog euro 36.000 moet worden bijeengebracht. Lukt dat niet dan moet het exoskelet terug naar de leverancier en dat is het laatste wat men wil bij Walk On.

 

Foto: Dennie Jager oefent met het exoskelet bij Kinese Fysiotherapeuten in Appingedam.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: