Grongerhuis zoekt ‘proefbewoners’ voor energieopwekkend huis!

nieuwolda

Nieuwolda – Woonstichting Groninger Huis gaat twee energieleverende woningen bouwen in Nieuwolda. Ze nodigt mensen uit om alvast kennis te maken met deze huizen. De woningen zijn goed geïsoleerd en hebben onder meer een warmteterugwininstallatie en een groot aantal zonnepanelen.

 

Technische snufjes
Door deze maatregelen zijn de woningen meer dan energieneutraal: bij goed gebruik kan er zelfs stroom worden geleverd aan het elektriciteitsnet.

De huizen hebben bovendien technische snufjes waardoor het mogelijk wordt langer zelfstandig te wonen. Zo is er beeldtelefoon voor contact met eventuele zorgverleners. Verder zijn er bewegingsmelders, automatische deuren en kan de verlichting op afstand worden bediend.

 

Meest energiezuinige dorp
De bouw past in het streven om van Nieuwolda het meest energiezuinige dorp van Nederland te maken. Er is daar al LED-straatverlichting, er liggen zonnepanelen op het nieuwe zorgcentrum en er worden 26 huurwoningen energieneutraal gemaakt. Ook dit zijn woningen van Groninger Huis.

 

Proefwonen
De twee energieleverende woningen worden gebouwd aan de Lindelaan. Een ervan gaat dienst doen als proefwoning. De Woonstichting is op zoek naar belangstellen uit Oost-Groningen die er een of twee nachten willen ‘proefwonen’. Op die manier moeten ze kennismaken met deze woonvorm.

 

Bron: RTV Noord

%d bloggers liken dit: