Code Geel voor zware windstoten

11070366_380586988800282_1911586718_o

Nederland – Het verkeer moet zaterdag rekening houden met zware tot zeer zware windstoten.

Vanaf het einde van de ochtend kunnen er in het zuidwestelijk kustgebied zeer zware windstoten voorkomen van 100-110 km/uur, vanaf het begin van de middag ook langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust.Ook elders in het land kunnen vanmiddag zware windstoten voorkomen van 80-90 km/uur, in het Waddengebied en op het IJsselmeer mogelijk tot 100 km/uur. Het krachtige windveld verplaatst zich van zuidwest naar noordoost over het land en verlaat pas in de avond het oostelijk Waddengebied.

Automobilisten wordt afgeraden met aanhanger de weg op te gaan. Dit advies geldt vooral voor de hele noordwestelijke helft van Nederland, het gebied waar de zwaarste windstoten worden verwacht.

De bomen staan nog vol in het blad, waardoor ze meer wind vangen. Dat betekent dat ze bij dusdanige windstoten gemakkelijk kunnen omwaaien. In combinatie met afwaaiende takken betekent dat nog meer kans op hinder voor het verkeer. Ook watersporters en campinggasten moeten opletten.

Voor het hele land heeft de KNMI “Code Geel” afgekondigd, behalve voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, daar geld “Code Oranje”.

%d bloggers liken dit: