Veel aanwezigheid bij aftrap Waakzaam Woldendorp

10985325_879413738787351_6286652107869081129_n

Termunterzijl –  Onder grote belangstelling werd zaterdagmiddag in Café Jachthaven in Termunterzijl de aftrap verricht van de pas opgerichte beweging Waakzaam Woldendorp.
De groepering wordt gevormd door verontruste inwoners van Woldendorp, Termunten, Termunterzijl, Borgsweer, Wagenborgen en Nieuwolda. Veel inwoners van deze dorpen ondervinden schade van aardbevingen. Omdat dit gebied valt buiten de contourlijn van het ‘echte’ aardbevingsgebied wijst de NAM veel schademeldingen uit dit gebied af. Soms gebeurt het volgens bestuurslid Miriam Mercuur-Van der Meer dat de ene bewoner zijn of haar schade wel ziet gecompenseerd, terwijl de claim van de buren wordt afgewezen. De ondoorzichtigheid hiervan zit de initiatiefnemers dwars.

Waakzaam Woldendorp gaat zich ervoor inzetten dat de contourlijn wordt verlegd. De Rotterdamse onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag verdiept zich al sinds 1986 in bodemdaling en aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Voor een bomvolle zaal met 150 belangstellingen legde hij uit dat de bodem in de regio Woldendorp-Termunten en omgeving bestaat uit een speciaal gesteente. ,,Door allerlei processen is in de loop der tijd spanning opgebouwd in de grond. Als verbindingen in de grondstructuur wegvallen zijn er extra grote risico’s op schade.” Daar komt bij dat het gebied waterrijk is. Ook dat leidt volgens Van der Gaag tot verhoogd risico.

Waakzaam Woldendorp die zich niet nadrukkelijk niet wil manifesteren al actiegroep, telt al enkele tientallen leden. Onder de belangstellenden bevonden zich ook de burgemeesters Emme Groot (Delfzijl) en Pieter Smit (Oldambt).

Morgen rond de middag komen er meer foto´s online.

 

Foto´s met dank aan: Michiell Wals / Michielwals.nl

Tekst: Dvhn

%d bloggers liken dit: