Woon-zorgcentrum Menterne uit Wagenborgen tot 2018 open

imageWagenborgen – Het lijkt erop dat woonzorgcentum Menterne in Wagenborgen tot 2018 open blijft.


Er zijn voldoende vrijwilligers om de boel draaiende te houden. Een jaar geleden hangt de toekomst van verzorgingshuis Menterne in Wagenborgen nog aan een zijden draadje.

Oorzaak: de strengere eisen die de overheid stelt aan mensen die naar een verzorgingshuis willen. Pas als ze echt niet meer thuis kunnen wonen, krijgen ze een indicatie. Menterne staat voor een groot deel leeg, de locatie is verouderd. Het kan niet meer uit.

Zonnehuisgroep Noord start een experiment: als het dorp het wil, blijft Menterne open. Dat betekent dat er personeel uit moet en vrijwilligers in. Er volgt een enquête: hoe graag wil het dorp Menterne overeind houden en wie wil daaraan bijdragen. Het levert zo’n 25 nieuwe vrijwilligers op; 80 in totaal zijn er nu. Ze doen allerlei facilitair werk zoals eten uitserveren, het winkeltje runnen, de tuin onderhouden, wandelen met bewoners.

Woordvoerder Bertil Droste: ‘Het lijkt erop dat we het voorlopig redden. De kosten zijn nog altijd hoger dan de inkomsten, maar minder hoog dan een jaar geleden.’ Wel wijst hij erop dat het werken met vrijwilligers kwetsbaar is. ‘Voor elke betaalde kracht die verdwijnt, heb je vijf vrijwilligers nodig. Want mensen willen graag wat doen, maar wel op een tijdstip dat hen uitkomt. We moeten kijken of het haalbaar is met de roosters die we nu hebben opgesteld.’

Over een paar jaar valt het doek voor Menterne alsnog. Dan stopt Zonnehuisgroep Noord met de zogenoemde intramurale zorg; de zorg binnen de muren van Menterne. Want uiteindelijk kan het niet uit om het verouderde complex open te houden. Doel is om het tot 2018 uit te zingen, dan loopt het huurcontract af.

Volgens Droste overweegt een woningcorporatie dan een klein appartementencomplex te starten voor ouderen. Die huren daar dan zelf een appartement; de zorg kunnen ze inkopen bij Zonnehuisgroep Noord. ‘We komen dat met mobiele teams bij de mensen thuis. Het is dan dus geen 24-uurszorg meer. Wie dat wel nodig heeft, kan hier niet meer terecht.’

 

Tekstbron: RTV Noord.nl
Foto: Archief / Mark Heikens

%d bloggers liken dit: