Scheve Klap Wagenborgen gestremd voor alle verkeer wegens werkzaamheden

Wagenborgen –  Van maandag 12 oktober tot en met woensdag 14 oktober is de Scheve Klap tussen Wagenborgen en Woldendorp volledig gestremd voor het verkeer.  Waterschap Hunze en Aa’s zijn in samenwerking met een aannemersbedrijf begonnen om een lekkende buis op de bodem van de Hondshalstermaar te verwijderen.

Werkzaamheden
Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden is de Scheve Klap tussen Wagenborgen en Woldendorp afgesloten voor het doorgaand verkeer. Het verkeer wordt door middel van verkeersborden omgeleid.

Noodzaak van de werkzaamheden
In de betonnen buis ontstond eerder dit jaar een lek na de aardbeving van 2 maart 2020 in Wagenborgen. Het lek is met een tijdelijke maatregel gedicht. Dit was nodig, omdat het water vanuit de Hondshalstermaar via het lek de buis in stroomde naar de achterliggende polder. Daarnaast had dit lek de stabiliteit van de dijk kunnen aantasten, omdat grond vanuit de dijk mee had kunnen spoelen de buis in.

Geen nieuwe betonnen buis
Het waterschap plaatst tijdens de werkzaamheden geen nieuwe buis. Wanneer een gemaal in een van de polders niet meer zou werken, kon de buis ingezet worden om bij hoogwater het teveel aan water af te voeren. Nu de buis beschadigd is kan deze niet meer veilig ingezet worden.

Het waterschap heeft gekeken naar de nut en noodzaak van het vervangen van de buis. Bij toekomstige calamiteiten kiezen ze voor een andere oplossing, zoals het plaatsen van noodpompen.

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: