Kent u iemand, die een lintje verdient?

Delfzijl – In de gemeente Delfzijl zetten veel inwoners zich belangeloos en vaak in alle bescheidenheid in voor het maatschappelijk welzijn. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding, net als ieder ander met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Ze moeten dan wel worden voorgedragen. De lange procedure die vooraf gaat aan de uitreiking begint met een voordracht. Deze voordracht wordt veelal gedaan door iemand uit de vereniging of instelling die de bijzondere inzet zeer waardeert. Maar ook familieleden of buren kunnen het initiatief nemen om een voordracht te doen.

Wie komt in aanmerking?
Iedereen kan voor een ander een Koninklijke onderscheiding aanvragen. Daarbij moet er sprake zijn van bijzondere verdiensten voor de samenleving of bijzondere prestaties. Hierbij kunt u ook denken aan langdurige en intensieve inspanningen voor de samenleving. De bijzondere verdiensten of maatschappelijke uitstraling moet uitgaan boven wat verwacht mag worden van degene die wordt voorgedragen. Het gaat overigens niet alleen om vrijwillige en onbetaalde activiteiten. Ook kunt u mensen uit overheid en bedrijfsleven voordragen als de verdiensten uitgaan boven wat verwacht mag worden van mensen in hun positie. Bovendien moeten de verdiensten niet alleen zichtbaar zijn voor de werkgever, maar een uitstraling hebben naar de samenleving.

Wanneer doet u een voordracht?
Voor de ‘lintjesregen’ ter gelegenheid van Koningsdag (de laatste werkdag voor Koningsdag) moeten de voorstellen ieder jaar uiterlijk 1 augustus in het jaar ervoor bij de burgemeester zijn ingediend. Wilt u iemand op een ander moment in het jaar voordragen dan moet uw aanvraag tenminste zes maanden voorafgaand aan de datum van uitreiking bij de burgemeester zijn ingediend.

Wilt u iemand voordragen?
Verenigingen, kerken, scholen, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen, culturele- en zorginstellingen etc. kunnen een grote rol spelen bij het doen van een voordracht. Dat geldt eveneens voor ondernemingen en particulieren. Want het is nu eenmaal gebruikelijk, dat iemand door anderen voor een onderscheiding wordt voorgedragen. Uw voordracht voor de lintjesregen 2021 moet voor 1 augustus 2020 binnen zijn. Voor een aanvraagformulier en voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Delfzijl, Marian Bosker (tel. 0596-639307).

U kunt het formulier ook downloaden op www.lintjes.nl. Het voorstel moet ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente Delfzijl.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: